‘The Pod Generation’: in de toekomst baar je zonder baarmoeder, en zonder man

Mensen in de toekomst hebben niet het idee dat ze in de toekomst leven. Is dat niet het geval, dan voelt het direct verkeerd. Zoals in The Pod Generation. In de nabije toekomst zuigen mensen aan zuurstofmaskers, praten tegen virtuele therapeuten en walgen bij fruit van een ‘echte boom’. Allemaal met een knipoog naar de camera. „Kijk hoe we het nú doen, gek hè.” Met name Emilia Clarke, als Rachel, beweegt zich door de toekomst alsof ze duizend jaar in een cryovriezer heeft gezeten. Wat, bij nader inzien, een betere opzet was geweest.

Het is geen onoverkomelijk probleem: sciencefiction gaat altijd meer over het heden dan over de toekomst, die niet logisch of ook maar realistisch hoeft te zijn. The Pod Generation zit wel vol psychologische ambitie. Alvy (Chiwetel Ejiofor) en Rachel willen een kind. In de toekomst is het mogelijk dat te laten ‘groeien’ in een ei-vormige, draagbare cabine: geen zwangerschapsverlof, striae of dikke enkels. Ook geen man trouwens, zegt de verkoopster van de Womb Center.

Rachel vindt dat wel aantrekkelijk. Zij promoveerde net in haar carrière als influencermarketeer. Haar man Alvy zit er niet op te wachten: hij is botanist, professor en een natuurliefhebber die walgende studenten dwingt om vruchten van echte bomen te eten. Zij wint, hij baalt. Maar na verloop van tijd draait dat om. Rachel droomt van een echte zwangerschap, terwijl Alvy gaat moederen. Interessante discussies genoeg: over moederschap, genderrollen, ‘eigenaarschap’ van de baarmoeder. De film presenteert de plot als psychologische analyse. Wat doet een koppel als man en vrouw écht geen vaste maatschappelijke rol meer hebben?

Het probleem is echter dat de film ook grote statements wil maken over onze omgang met natuur, bedrijven, zelfs ‘decentralisatie’. De toekomst wordt gebracht als dystopie. Onderwijs wordt nu gedaan door bedrijven. Het ‘Womb Center’ is dwingend, belachelijk („de baby kan naar talloze podcasts luisteren in de pod”) en sinister: kinderen geboren uit pods kunnen niet dromen.

Dat verstoort het psychologische drama dat zich kán ontvouwen. Als kijker krijg je evenmin de kans zelf na te denken over het gemak van buitenbaarmoederlijk baren of hoe fijn het is voor Alvy dat hij nu óók een moederschapsgevoel kan ervaren en voor Rachel dat zij zich op haar carrière kan focussen. In plaats daarvan presenteert The Pod Generation het als ‘onnatuurlijk’. We moeten de Womb Center haten omdat zij nu ‘eigenaar’ van de baarmoeder zijn.

Dan begint het feit dat de wereld zo onrealistisch is zich te wreken. Dat men de natuur zo minacht, lijkt misplaatst nu klimaatverandering ons dwingt een nieuwe, juist romantiserende relatie met de natuur aan te gaan. Je verlaat de bioscoop met het idee dat je naar een eerstejaars filosofie hebt geluisterd. In staat om een gedachte te formuleren, niet om ’m af te maken.

https://www.youtube.com/watch?v=rineac3wzbM